DSR 08 Forca Šibenik

3. kolo Adventure sport liga - Izaberi sport! “PUTEVIMA SOLI“ / djeca do 12g. timska/obiteljska, hodači, nordijci 17.02.2024. 11:00 17.02.2024. 13:30 5,5 km 110 m 110 m Više...

Završena :: 49 prijavljeno, 46 plaćeno, 46 s brojem,

Prijava natjecatelja na utrku :: 3. kolo Adventure sport liga - Izaberi sport! “PUTEVIMA SOLI“ / djeca do 12g. timska/obiteljska, hodači, nordijci

Događaj - Javno Utrka Prijavljeni natjecatelji Rezultati
Broj prijavljenih natjecatelja: 49
Broj uplaćenih startnina: 46
Kraj prijava: 17.02.2024. 10:55
Start: 17.02.2024. 11:00

Prijave na utrku su zatvorene.
Prijavljeni natjecatelji

Trail utrka “Putevima soli“ djeca do 12.g., hodači, nordijci, timska/obiteljska, pojedinačno

(Djeca do 12 godina su obavezna biti u pratnji odrasle osobe)                   5,5km

Utrka je kružna i kreće od početka šetnice sv.Ante(sjeverna strana u neposrednoj blizini vojarne “Paninkovac“) i nastavlja makadamskom cestom prema stanici za gorivo/Lukoil gdje njenim prolaskom skreće udesno gore prema putu koji vodi ka spoju sa šetnicom “Naš mir“.  Staza na samoj šetnici skreće udesno i vodi sljedeći kilometar prema skretanju ulijevo za selo Jurkovići – Kormovići.

Od samog sela vodi suženi ravni put sve do izlaza na sredinu šetnice sv.Ante na kojoj se skreće udesno za povratak na sami cilj.  Potrebno je proći oba vidikovca šetnice sv.Ante te se spustiti prema uvali Paklena odnosno proći kraj vile “Moj mir“ od koje staza nastavlja ravno 500m prema raskrižju gdje put ulijevo vodi prema samom cilju utrke.          

Utrka će stazom obuhvatiti trasu nekadašnjih gabela za sol, lokacija u blizini ostataka bunkera koji su služili za obranu na brdu “Križ“, špiljske crkve sv.Ante pustinjaka te lokaciju južnjog tornja, tornja koji je u uvali Paklena bio glavna obrambena zona.

Priča trećeg kola

Kratka povijest staze sa zablaćkog poluotoka

“PUTEVIMA GABELA” 

  1. GABELA ZA SOL – solane na Zablaćkom poluotoku bile su od presudne važnosti tijekom „šibenskog zlatnog doba“ u 15. i 16. stoljeću, kada su prihodi od trgovine solju činili najveći dio gradskog proračuna. Upravo je gabela za sol, čiji se skromni ostaci nalaze u profilu uz cestu, bila glavna trgovišna zgrada kamo je dolazilo stanovništvo iz zaleđa. Put koji je od nje vodio prema solanama također je dijelom sačuvan.
  2. BUNKERI NA KRIŽU – poluotok je zbog svoje strateške važnosti u obrani duboke šibenske luke bio snažno militariziran od kraja 19. do kraja 20. stoljeća. Kraljevina Jugoslavija krajem 1920-ih gradi brojne položaje, pa i one na Križu, najvišem brežuljku poluotoka. Sklop bunkera sastoji se od jedne isturene pozicije za mjerenje udaljenosti do neprijatelja, te nekoliko zaštićenih lokacija na kojima je bila postavljena obrambena artiljerija.
  3. ŠPILJSKA CRKVA SV. ANTE PUSTINJAKA – srednjovjekovna crkvica ugrađena u prirodnu špilju u samom kanalu jedan je od najzanimljivijih spomeničkih lokaliteta u široj okolici. Nekoć su uz nju živjeli i pokapali se pustinjaci, a danas su u špilji ostaci dvaju oltara i kamenice za vodu. Po ovoj crkvi ime je dobio i Kanal sv. Ante.
  4. JUŽNI TURANJ – krajem srednjeg vijeka, na istočnoj strani Kanala sv. Ante postojale su dvije utvrde tada povezane lancem. Utvrde su bile iznimno važne u obrani Šibenika sve do 16. stoljeća i gradnje Tvrđave sv. Nikole. Danas su vidljivi skromni ostaci sjeverne, no južni turanj (izuzev par gotovo nevidljivih ulomaka) gotovo je potpuno poništen gradnjom vile Moj mir 1905. godine i kasnijih pratećih objekata.
  5. PAKLENA – prema legendi, uvala i obala na kojoj su spaljeni preminuli u strašnoj kugi iz 1649. godine se po tom događaju zove Paklena. Riječ je, međutim, o ogradama i vrtovima s drvećem koje je služilo za ubiranje smole (pakline), tada važne sirovine u mnogim gospodarskim aktivnostima poput vinarstva i brodogradnje. Neki povijesni izvori izričito govore da je šibenski kraj bio bogat smolom. Prema starim katastarskim podacima, Paklena je toponim unutar poluotoka, nedaleko najvišeg vrha Lobora.

Interpretacija staze ”Putevima gabela” by Josip Pavić

voditelj Odjela za istraživanje i interpretaciju baštine Tvrđava kulture Šibenik

 

I dalje nastavljamo tijekom organiziranja sportsko rekreativnih aktivnosti ispričati dio zanimljivih povijesnih crtica same lokacije, ispričati značajne kulturno prirodne vrijednosti samog kraja, čime kao Udruge pomažemo u doprinosu sportske edukacije, edukacije o očuvanju kulturne i prirodne baštine.

Hvala što u suradnji 08 Force i BK Faust Vrančić sudjelujete u avanturističkim natjecanjima, u aktivnostima koje doprinose zdravlju sudionika, pričama u kojima se sudjeluje.

Svi ste dobrodošli.