DSR 08 Forca Šibenik

11. kolo Adventure sport liga - Izaberi sport! "LANTERUN", Martinska, Šibenik - VELIKI pojedinačna trkači, timska obiteljska 18.11.2023. 10:00 18.11.2023. 13:00 7 km 100 m 100 m Više...

Završena :: 31 prijavljeno, 31 plaćeno, 31 s brojem, 31 - FIN

CRO 31 Croatia

CRO 31 Croatia

CRO 31 Croatia

Događaj - Javno Utrka Prijavljeni natjecatelji Rezultati

 Ukoliko se odlučite prijaviti na samu utrku zasigurno ćete uživati u stazi koja cijelim putem ide uz more.

Start označavamo na samoj Jadriji, na lokaciji u blizini svjetionika Jadrija gdje se kreće u smjeru “Guština vala“ gdje započinje staza kroz samu šumu koja prati obalu preko “Čapljine“ pa sve do same Martinske koja će označavati cilj – VELIKI.

 

Razlika u opisu druge utrke MALI je samo start, a on je u samoj “Guštinoj vali“ gdje nastavlja putem kao i veliki lanterun.

(prebačaj sa lokacije Martinska na Jadriju osigurat ćemo kroz prijevoz autobusom Gradskog parkinga)

 

 

BILJEŠKE O PROŠLOSTI ITINERARA OD JADRIJE DO MARTINSKE

 

Današnje kupalište i naselje Jadrija ime je dobilo po Crkvi sv. Andrije izgrađenoj na otočiću (danas spojenim s kopnom) na mjestu zvanom Bisak. Nije nam poznat datum nastanka ove crkvice no najstariji spomen Crkve sv. Andrije u Kanalu sv. Ante potječe iz 1444. godine. Kada tadašnji šibenski biskup Juraj Šižgorić imenuje novog upravitelja crkve. Crkvica je postojala barem do sredine 17. stoljeća, da bi nekoliko desetljeća kasnije već bila u ruševinama. Na mjestu ove crkve 1871. godine sagrađen je svjetionik koji postoji i danas.

Mada na sjevernoj obali Kanala sv. Ante nema ostataka naselja u nekoliko se povijesnih izvora spominju sela Sićevica i Podlanovo. Ovo posljednje je i prikazano na poznatoj karti šibenskog područja glasovitog šibenskog gravera Martina Rote Kolunića. Ova su naselja možda bila smještena uz uvale Sićenica, odnosno Čapljena ili malo u unutrašnjosti. Ako su i postojala ova su sela nestala u nekome od ratova s Osmanlijama do 17. stoljeća.

 

Prije izgradnje Tvrđave sv. Nikole najvažniji obrambeni objekt u Kanalu sv. Ante i ujedno jedan od važnijih dijelova fortifikacijskog sustava grada Šibenika bile u dvije kule na unutarnjem ulazu u Kanal.

Sjeverna kula (izgrađena je na rtu Burnji) nazivana je Velikom kulom pa se pretpostavlja da je bila veća od one na južnoj obali Kanala. Od nje su danas vidljivi ostaci poput obrambenog bedema i branič-kule. Obje kule izgrađene su nakon 1378. godine. Te je godine admiral Vettor Pisani na čelu mletačke flote napao i zapalio veći dio Šibenika. Izvori ne spominju da je napadačka flota naišla na ikakve prepreke u Kanalu sv. Ante. Da bi Šibenik osigurali od budućeg napada s mora vlasti Šibenske komune podigle su ove dvije kule oko 1381. godine ili koju godinu kasnije. Sustav obrane uključivao je i lanac razvučen između dviju kula koji je priječio neprijateljskim brodovima da prođu Kanal i uđu u Šibensku luku.

Kule su imale i važnu administrativno fiskalnu ulogu u životu Šibenske komune.  Prilikom izvoza bilo koje robe iz grada Šibenika, a pogotovo soli, strateškog resursa za tadašnji Šibenika, trgovac je morao dobiti dozvolu od kneza Šibenika te od carinskog službenika lučkog gabelota. Dozvole bi potom morao pokazati stražarima na Velikoj kuli koji bi ga ukoliko je s dozvolom sve bilo u redu pustili u Kanal sv. Ante. Svaki trgovac koji bi bio uhvaćen u pokušaju izvoza soli bez dozvole bio bi drastično kažnjen. U nekim slučajevima čak i odsijecanjem ruke. Obje kule srušene su nakon što su izgubile svoju vojnu namjenu nakon izgradnje Tvrđave sv. Nikole 1543. godine.

Obala Srimskog poluotoka Martinska naziv je dobila po crkvici sv. Martina, koja je postojala barem od sredine 15. stoljeća. Martinska je imala veliku ulogu u povijesti Šibenika kao pristanište za brodove koji su dolazili iz Doca. Te je tako povezivala područja sjeverno od Krke s gradom Šibenikom. Pristanište je imalo i svoga čuvara. Crkvica sv. Martina bila je u funkciji sve do 1725. godine od kada se u njoj prestaju održavati mise, te ona od tada služi kao zaklonište za pastire i putnike koji čekaju brod iz Doca.

S razvojem turizma u 20. stoljeću dolazi do izmjena krajolika oko Kanala sv. Ante. Početkom 20. stoljeća dolazi do opsežnog pošumljavanje obala Kanala. Da bi se olakšao pristup rastućem broju posjetitelja 1936. godine izgrađena je turistička cesta koja je završavala na pristaništu u Martinskoj, koje se tom prilikom i znatno proširuje i modernizira za pristajanje većih brodova. Kako automobilski promet tada već uzima maha na jedan je motorni brod automobile prevozio u Šibenik. Sama crkvica uklopljena je 1940. godine u novoizgrađenu zgradu restorana. Izgradnjom šibenskog mosta pristanište na Martinskoj gubi na važnosti u komunikaciji sjeverne i južne obale Šibenske luke ali opstaje kao popularno izletište do danas.

 

 

Izvor teksta

Bruno Brakus – viši kustos Muzeja grada Šibenika

 Za studeni smo Vam ostavili morsku stazu kroz kanal svetaca, putem svjetionika koji kroz stoljeća svojim svjetlećim signalima pomažu na moru ... prijavite se na 11.kolo ADVENTURE SPORT LIGE – IZABERI SPORT ! vrijeme je za “LANTERUN“.

MARTINSKA - JADRIJA – MARTINSKA 

Trail utrka “Lanterun“, Martinska - Jadrija, Šibenik

18.11.2023. 10:00h – riva Martinska – Jadrija - Martinska, Šibenik

Trail utrka “LANTERUN“ – mali 5km  /  veliki 7km

Mjesto: riva Martinska – Jadrija – Martinska, Šibenik

Datum: 18.studenog, 2023.(subota) 08:30-13:00h

Start: 10:00 – 10:20h – Jadrija svjetionik(veliki) – Guština vala(mali) 

Utrke / races

 1. Trail utrka “Lanterun – VELIKI“ pojedinačna, timska/obiteljska 7km
 2. Trail utrka “Lanterun – MALI“ hodači, djeca do 12g. 5km

 Vrijeme trajanja aktivnosti oko utrke – 3h

Info pult : riva Martinska, (moguće korištenje same lokacije za presvlaku i ostavljanje osobnih stvari pred utrku), podjela pehara i medalja

Otvaranje info pulta za prijavu 8.45h / zatvaranje prijava 9.45h

                                    

Trail utrka “Lanterun“ hodači, timska/obiteljska, pojedinačno

(Djeca do 12 godina su obavezna biti u pratnji odrasle osobe)                   5km i 7km

 

PARKING ZONE

Pristupna cesta za Martinsku sve do rampe koja označava početak riva Martinska, održavati cestovni put prohodnim.

 

Prijava na utrku uključuje:

 • adekvatno osiguranu trkaću stazu uz logističku potporu organizatora
 • finišerska medalja
 • trkaći obrok
 • startni broj
 • elektronsko mjerenje vremena
 • okrjepa tjekom utrke
 • prva pomoć asistencija
 • Ukoliko ste roditelj ili staratelj maloljetnog djeteta koji je uz vas prijavljen na utrku ili kojem uz Vaš pristanak omogućavate sudjelovanje na samoj utrci molimo Vas da prije preuzimanja startnog paketa popunite i potpišete dodatnu izjavu.
 • ukoliko se prijavite na timsku/obiteljsku tada je potrebno da svi sudionici tima dođu u isto vrijeme na cilj i sudionici tima imaju zajednički naziv pri natjecanju(npr.tim Alfa, obitelj Oscar), minimalno 3 sudionika za formiranje tima

Ove godine sve dobne skupine ulaze u zajedničku kategoriju.

 

STARTNINA TRAIL UTRKA /

pojedinačna 10eur

obiteljska/timska 8 eur po sudioniku

hodači 5eur

UKOLIKO IMATE DOBRE VOLJE I VREMENA, ŽELITE POMOĆI PRI ORGANIZACIJI AKTIVNOSTI SLOBODNO SE JAVITE U UDRUGU

HVALA VAM UNAPRIJED NA SOLIDARNOSTI - VOLONTERI DOBRODOŠLI STE !!!!

 

Aktivnost je sportsko rekreativnog karaktera namijenjene svima, staza se može proći hodajući ili trčeći te se staza prolazi kretanjem većim dijelom kroz prirodu, kretati se desnom stranom na lokacijama cestovnog prometa.

Za natjecatelje je potrebno da poštivaju:

 • nošenje startnog broja
 • voda
 • osobna prva pomoć
 • adekvatna odjeća i obuća za vrijeme i teren koji ih očekuje
 • mobitel za hitne intervencije s brojem službene osobe utrke za sve situacije
 • ukoliko postoje kontrolne točke sudionici ih trebaju poštivati
 • poštivanje pravila staze i uputa organizatora
 • ukoliko se prijavite na timsku/obiteljsku tada je potrebno da svi sudionici tima dođu u isto vrijeme na cilj i sudionici tima imaju zajednički naziv pri natjecanju(npr.tim Alfa, obitelj Oscar), minimalno 3 sudionika za formiranje tima

svi sudionici na utrci se prijavljuju pojedinačno na stotinka.hr

 

OPĆI UVJETI UTRKE:

Prijavom na utrku natjecatelj je suglasan da organizator smije koristiti fotografije nastale za vrijeme, neposredno prije i poslije utrke za svoje interne potrebe i potrebe promocije događaja. Natjecatelj je suglasan da organizator smije koristiti njegove osobne podatke za internu komunikaciju i u promocijske svrhe organizatora.
Startni broj stavlja se isključivo na prsa i mora biti vidljiv tijekom cijele utrke. U protivnom plasman neće biti zabilježen. Nepoštivanje pravila za sobom povlači diskvalifikaciju natjecatelja.

Svaki natjecatelj svojom prijavom daje suglasnost da se na utrci natječe na osobnu odgovornost, da je upoznat s pravilima i propisima utrke, rizicima te da svojom prijavom potvrđuje da je zdravstveno sposoban za ovakvu vrstu sportske rekreacije.

Postupkom prijave na utrku, svi natjecatelji pristaju nastupati NA VLASTITU OGOVORNOST! Prijavom na utrku natjecatelj se odriče mogućnosti prenošenja odgovornosti u slučaju nezgode na organizatora utrke te potvrđuje svoje zdravstveno stanje i spremnost da završi utrku. Organizator je osigurao medicinsku zaštitu sukladno pravilima održavanja atletskih utrka.

Ukoliko ste roditelj ili staratelj maloljetnog djeteta koji je uz vas prijavljen na utrku ili kojem uz Vaš pristanak omogućavate sudjelovanje na samoj utrci zamoliti ćemo Vas da prije preuzimanja startnog paketa popunite i potpišete dodatnu izjavu.

Organizator zadržava pravo izmjene programa ukoliko nastupe nepredviđene okolnosti.

Prijavom na utrku natjecatelj je suglasan da organizator smije koristiti fotografije i video materijale nastale za vrijeme, prije i nakon utrke za potrebe promocije događaja.

DSR 08 Forca Šibenik

DSR “SPORT ZA SVE“ 08 FORCA ŠIBENIK & BK FAUST VRANČIĆ

Plaćanje i korekcija rezultata utrka
 • Organizator DSR 08 Forca Šibenik je odgovoran za točnost podataka utrke, otvaranje i zatvaranje prijava i evidenciju plaćanja naknada za utrku.
 • Ova web stranica nema pristup bankovnom računu organizatora.
 • Molimo pitajte organizatora DSR 08 Forca Šibenik izravno vezano uz plaćanja i druge informacije o utrci.
 • Bilo koja druga pitanja u vezi s rezultatima utrke treba poslati na timing@stotinka.hr
Kontakt

Web stranice: https://www.facebook.com/DrustvoSportskeRekreacijeSportZaSve08ForcaSibenik/

E-mail: forca08@hotmail.com

Telefon: +385981354585

Adresa: Kralja Zvonimira 45a, 22000 Šibenik, CRO - Croatia

Dodatni linkovi