DSR 08 Forca Šibenik

7. kolo Adventure sport liga - Izaberi sport! "RASLINSKA ŠKATULA", Raslina, Šibenik pojedinačna, trkači 08km 19.08.2023. 18:00 19.08.2023. 20:00 8 km 100 m 100 m Više...

Završena :: 9 prijavljeno, 9 plaćeno, 9 s brojem, 9 - FIN

CRO 9 Croatia

CRO 9 Croatia

CRO 9 Croatia

Događaj - Javno Utrka Prijavljeni natjecatelji Rezultati

U drugoj polovici sportsko rekreativne godišnje lige nastavljamo putovati našom županijom te vam organiziramo sedmo kolo ADVENTURE SPORT LIGA – IZABERI SPORT ! “Raslinska škatula“.

Kroz naziv RASLINSKA ŠKATULA nastojali smo predstaviti Raslinu kao malo mjesto s zanimljivim znamenitostima i aktivnostima, malo mjesto koje kao ”kutijica” može ponuditi svakom prolazniku dio avanture u kojoj može pronaći točno što traži.

Trail utrka “Raslinska škatula“, Raslina, Šibenik

19.08.2023. 18:00h – Raslinska riva, fast food beach Pomaloo

Trail utrka “Raslinska škatula“ u dužini od 4 i 8km

 

RASLINSKA ŠKATULA

Raslina je naselje u sastavu Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije i nalazi se na Prokljanskom jezeru, 13km sjeverozapadno od Šibenika.

Navesti ćemo vam nekoliko lokacija i aktivnosti koje su u ”Raslinskoj škatuli” mogu pronaći :

 • Atraktivan kanjon rijeke Krke
 • Prokljansko jezero koje nosi legendu ”Gavanovih dvora”
 • Rijeka Guduća
 • Otočić Stipanac
 • Raslinski poluotok
 • Crkva sv.Mihovila
 • Crkva Gospe od Zdravlja
 • Križ na brdu Križovača
 • Rimska vila
 • Plivački marathon Raslina koji se održava od 2010.g., a od 2017.g. je kao prvi hrvatski plivaći maraton primljen u Global Swim Series
 • Aquatlon raslina
 • Trail utrka ”Raslinska škatula”
 • Odlična lokacija za sportske morske avanture kajaka, SUPova i sl.

 

Raslina se prvi put spominje 1298.g., gdje je i sami naziv vezan za njenu bujnu vegetaciju, šiblje i raslinje koje okružuju samu lokaciju mjesta, a povezana je kroz povijest i s osnivanjem Šibenske biskupije. Podignuta je crkvica sv.Mihovila 1457, a početkom 16.st. u svrhu obrane mjesta od Turaka izgrađen je kaštel Raslina s čvrstim zidinama i obrambenim kulama.

Raslina je kroz povijest dva puta spaljena do temelja, a Raslina je danas turističko mjesto poznato po ribljim specijalitetima i kvalitetnim vinima.

Trail utrka “Raslinska škatulahodači, timska/obiteljska, pojedinačno

(Djeca do 12 godina su obavezna biti u pratnji odrasle osobe)                   4km i 8km

 

Staza 4km je većinom kružna i obuhvaća većinom puteve u blizini samog mjesta Rasline. Staza kreće od Rive i dijelom lokalne ceste ide u pravcu križa na brdu Križovača makadamskom planinarskom stazom, nakon dolaska na vrh staza se istim putem vraća na donji put i kreće udesno ulicom Raslinska cesta pa na ulicu Raslinska cesta III u pravcu početka poluotoka gdje se skretanjem ulijevo spaja na šetnicu koja se proteže cijelom svojom dužinom prateći morsku stranu raslinske rive te se vraća na početak starta. Sudionici 8km utrke stazu odrađuju 2x, (u drugom krugu se ne penje na kontrolnu točku križa).

Kroz crtice o Raslini izdvojiti ćemo vam zanimljivu priču – legendu o Gavanovim dvorima, lokacija u neposrednoj blizini Rasline, lokacija na kojoj se nalaze ostaci zidina Peluće(mali poluotočić) i otočića Stipanca koje je dobilo naziv po sv.Stipanu.

Predaja kaže da je ”Tajna u jezeru”

Kad se umire i probiste vode Prokljanskog jezera, na njegovu se dnu mogu vidjeti ostaci Gavanovih dveri koji su propali u vodu. A propali su zato što je ohola i zla Gavanovica, žena gospodara grada  i okolna kraja prezirala siromahe i nogom im dobacivala koricu suhog kruha. Zbog toga je cijeli kraj stigla božja kazna i jedne noći, zatresla se zemlja ispod Gavanovih dvora koji propadoše pod golemim valom što je došao s mora. Ugasio se tako Gavan, Gavanovica i sav narod u gradu. Ostalo je samo Gavanovo dijete koje je spasila dadilja, mlada Liburnijka. S njim u naručju bježala je od nadolazeće vode koja je gutala kuće, drveće i ljude. Tako je premorena stigla do mjesta Gudići gdje joj je dijete ispalo iz ruku. U jednom času, ispod njega se otvorilo jezerce bez dna koja je progutalo dijete  i Liburnijka je očajna, ostala sama.

Legenda o Gavanovim dvorima neobično podsjeća i na pučke predaje o propasti nekoliko potopljenih gradova naše domovine poput antičke Cisse koja se javlja na nekoliko lokacija u Istri i na otoku Pagu, Crveno i Modro jezero kod Imotskog, a govori se o Božjoj kazni koja stiže na neko područje u formi prirodne katastrofe koja objašnjava stanje koje ostavi iza sebe.

Istražite Raslinu na svoj način i možda vam ona i sama otkrije tajne koje skriva u svojoj ”Raslinskoj škatuli.

UTRKA "RASLINSKA ŠKATULA" hodači, timska/obiteljska, pojedinačno

(Djeca do 12 godina su obavezna biti u pratnji odrasle osobe)           4 i 8km

 

Prijava na utrku uključuje:

 • adekvatno osiguranu trkaću stazu uz logističku potporu organizatora
 • finišerska medalja
 • trkaći obrok
 • startni broj
 • elektronsko mjerenje vremena
 • okrjepa tjekom utrke
 • prva pomoć asistencija
 • Ukoliko ste roditelj ili staratelj maloljetnog djeteta koji je uz vas prijavljen na utrku ili kojem uz Vaš pristanak omogućavate sudjelovanje na samoj utrci molimo Vas da prije preuzimanja startnog paketa popunite i potpišete dodatnu izjavu.
 • ukoliko se prijavite na timsku/obiteljsku tada je potrebno da svi sudionici tima dođu u isto vrijeme na cilj i sudionici tima imaju zajednički naziv pri natjecanju(npr.tim Alfa, obitelj Oscar), minimalno 3 sudionika za formiranje tima

Ove godine sve dobne skupine ulaze u zajedničku kategoriju.

 

STARTNINA TRAIL UTRKA /

pojedinačna 10eur

obiteljska/timska 8 eur po sudioniku

hodači 5eur

UKOLIKO IMATE DOBRE VOLJE I VREMENA, ŽELITE POMOĆI PRI ORGANIZACIJI AKTIVNOSTI SLOBODNO SE JAVITE U UDRUGU

HVALA VAM UNAPRIJED NA SOLIDARNOSTI - VOLONTERI DOBRODOŠLI STE !!!!

 

Aktivnost je sportsko rekreativnog karaktera namijenjene svima, staza se može proći hodajući ili trčeći te se staza prolazi kretanjem većim dijelom kroz prirodu, kretati se desnom stranom na lokacijama cestovnog prometa.

Za natjecatelje je potrebno da poštivaju:

 • nošenje startnog broja
 • voda
 • osobna prva pomoć
 • adekvatna odjeća i obuća za vrijeme i teren koji ih očekuje
 • mobitel za hitne intervencije s brojem službene osobe utrke za sve situacije
 • ukoliko postoje kontrolne točke sudionici ih trebaju poštivati
 • poštivanje pravila staze i uputa organizatora
 • ukoliko se prijavite na timsku/obiteljsku tada je potrebno da svi sudionici tima dođu u isto vrijeme na cilj i sudionici tima imaju zajednički naziv pri natjecanju(npr.tim Alfa, obitelj Oscar), minimalno 3 sudionika za formiranje tima

svi sudionici na utrci se prijavljuju pojedinačno na stotinka.hr

 

OPĆI UVJETI UTRKE:

Prijavom na utrku natjecatelj je suglasan da organizator smije koristiti fotografije nastale za vrijeme, neposredno prije i poslije utrke za svoje interne potrebe i potrebe promocije događaja. Natjecatelj je suglasan da organizator smije koristiti njegove osobne podatke za internu komunikaciju i u promocijske svrhe organizatora.
Startni broj stavlja se isključivo na prsa i mora biti vidljiv tijekom cijele utrke. U protivnom plasman neće biti zabilježen. Nepoštivanje pravila za sobom povlači diskvalifikaciju natjecatelja.

Svaki natjecatelj svojom prijavom daje suglasnost da se na utrci natječe na osobnu odgovornost, da je upoznat s pravilima i propisima utrke, rizicima te da svojom prijavom potvrđuje da je zdravstveno sposoban za ovakvu vrstu sportske rekreacije.

Postupkom prijave na utrku, svi natjecatelji pristaju nastupati NA VLASTITU OGOVORNOST! Prijavom na utrku natjecatelj se odriče mogućnosti prenošenja odgovornosti u slučaju nezgode na organizatora utrke te potvrđuje svoje zdravstveno stanje i spremnost da završi utrku. Organizator je osigurao medicinsku zaštitu sukladno pravilima održavanja atletskih utrka.

Ukoliko ste roditelj ili staratelj maloljetnog djeteta koji je uz vas prijavljen na utrku ili kojem uz Vaš pristanak omogućavate sudjelovanje na samoj utrci zamoliti ćemo Vas da prije preuzimanja startnog paketa popunite i potpišete dodatnu izjavu.

Organizator zadržava pravo izmjene programa ukoliko nastupe nepredviđene okolnosti.

Prijavom na utrku natjecatelj je suglasan da organizator smije koristiti fotografije i video materijale nastale za vrijeme, prije i nakon utrke za potrebe promocije događaja.

DSR 08 Forca Šibenik

DSR “SPORT ZA SVE“ 08 FORCA ŠIBENIK & BK FAUST VRANČIĆ

Plaćanje i korekcija rezultata utrka
 • Organizator DSR 08 Forca Šibenik je odgovoran za točnost podataka utrke, otvaranje i zatvaranje prijava i evidenciju plaćanja naknada za utrku.
 • Ova web stranica nema pristup bankovnom računu organizatora.
 • Molimo pitajte organizatora DSR 08 Forca Šibenik izravno vezano uz plaćanja i druge informacije o utrci.
 • Bilo koja druga pitanja u vezi s rezultatima utrke treba poslati na timing@stotinka.hr
Kontakt

Web stranice: https://www.facebook.com/DrustvoSportskeRekreacijeSportZaSve08ForcaSibenik/

E-mail: forca08@hotmail.com

Telefon: +385981354585

Adresa: Kralja Zvonimira 45a, 22000 Šibenik, CRO - Croatia

Dodatni linkovi