Bankwatch

Lung Run Ugljevik 29.10.2022. 11:00 29.10.2022. 15:00 10 km Više...

Prijave otvorene Prijave od 18.07.2022. 00:00 do 20.10.2022. 00:00 :: Limit natjecatelja: 100 :: 27 prijavljeno, 27 - REG

BEL 1 Belgium
BIH 16 Bosnia and Herzegovina
CRO 1 Croatia
CZE 2 Czechia
FRA 1 France
IND 1 India
MKD 1 North Macedonia
MNE 1 Montenegro
POL 1 Poland
ROU 1 Romania
SLO 1 Slovenia

Utrka Prijava na utrku Prijavljeni natjecatelji Rezultati

 „Lung Run Ugljevik, subota, 29. oktobar 2022. godine 

Organizacija utrke 

CEE Bankwatch Network & Modern Escape Europe 

 

Šta je Lung Run?

Lung Run je tematska utrka osmišljena da se podigne svijest o uticajima zagađenja zraka koje prouzrokuju termoelektrane na ugalj, te da se promoviše ponovni razvoj zajednice u budućnosti bez uglja.

 Utrka nosi snažnu društvenu i ekološku poruku te takođe ima i dobrotvornu komponentu. Kao takvu, utrku pokreće pravičnost, jednakost, solidarnost, skromnost, međusobno poštovanje i poštovanje životne sredine, principi koji su ugrađeni u pravila i propise utrke.

O utrci: 

Lung Run je ulična/trail utrka koja će se odvijati na stazama/putevima na kojima mogu učestvovati i rekreativni i profesionalni trkači. 

Naziv utrke je LUNG RUN UGLJEVIK

Dužina utrke: 10 km 

Start/cilj: Ugljevik 

Mjesto:  Ugljevik 

Datum/vrijeme: 29. oktobar 2022. godine u 11:00

Trajanje utrke: (3,5 sata)

Organizator će objaviti informacije o utrci sa punim opisom staza i vremenskim ograničenjima na kontrolnim tačkama.

Ulična/trail utrka 10k – početnici  

Start utrke

Takmičari su obavezni da dođu na označene lokacije prema utvrđenom rasporedu:

Trail utrka 10km > subota, 29. oktobar 2022. godine., okupljanje u zoni  starta i cilja (Ugljevik) najkasnije do 10:30 prije podne. Start utrke je u 11:00 sati.

 

* U startnoj zoni, organizatori će preuzeti opremu koju takmičari žele da ostave na čuvanje, a koja će ih čekati u ciljnoj zoni nakon utrke. Organizator je odgovoran za opremu koja se predaje akreditovanom licu i koja se pakuje u vreće sa obilježenim startnim brojem. 

Startnina 

Promotivna cijena startnine od 1. jula 2022.godine do 1. septembra 2022. godine:

Startnina se povećava kako se bliži sedmica ili dan utrke.

10 kilometara – 20 KM (10 eura) do 1. septembra 2022. godine

10 kilometara – 30 KM (15 eura) nakon 1. septembra 2022. godine

Startnina uključuje sljedeće:

U duhu solidarnosti, učešće na utrci je također i opredjeljenje da se pomogne lokalnoj zajednici vezano za društvena i ekološka pitanja. Startnine će se koristiti kao donacije zajednici za podršku ciljevima utrke i startnine su nepovratne.

Startnina za utrku na 10 km uključuje sljedeće:

Startni broj (BIB) 

Pamučnu vrećicu

Majicu za utrku 

Poklone sponzora 

Voće i užinu na stazi utrke  

Tačke za osvježenje na stazi utrke 

Osiguranje Gorske službe spašavanja 

Medalja trkačima koji su utrku završili unutar vremenskog ograničenja 

 

Plaćanje 

Startnina se uplaćuje na bankovne račune organizatora.

Za plaćanje u Bosni i Hercegovini:

Primalac: NGO “MODERN ESCAPE EUROPE” BOSNA I HERCEGOVINA

UL.PRVE ZENIČKE BRIGADE 5, 72000 ZENICA

Svrha uplate: Startnina za utrku  „Lung Run Ugljevik – ime i prezime 

Transakcijski račun broj: 3385802253327727 UNICREDIT BANKA

email: modernescapeeurope@gmail.com

tel.:+387 603081896

 

Za međunarodne transfere: 

Modern Escape Canada Inc.

https://www.modernescapecanada.com/#!/Lung-Run-Ugljevik-2022/p/478067150/category=135726005

e –mail: 

elma.kablar@modernescapeeurope.com

 

Maksimalni broj učesnika 

100 trkača na 10 km

 

Preuzimanje startnih brojeva za utrku i paketa za utrku 

Preuzimanje stratnih brojeva i paketa će biti u petak, 28. oktobra 2022. godine,  i u subotu 29. oktobra 2022. godine., u vremenu od 8- 9 ujutro. 

*vrijeme i lokaciju ćemo objaviti prije termina utrke. 

Da bi učestvovali u utrci, takmičari bi trebali imati iskustvo u kretanju u planinskom okruženju, oni moraju biti u solidnoj ili izvrsnoj fizičkoj kondiciji i imati obuću i odjeću pogodnu za kretanje u šumi, neasfaltiranim putevima ili planinarskim stazama kao i opremu za utrke koju organizator propisuje kao obaveznu.

OPREMA 

Obavezna oprema:

Startni broj (BIB) 

Organizator zadržava pravo da provjeri potrebnu ličnu opremu  takmičara tokom utrke i na cilju.  

Preporučuje se da, osim obavezne opreme, takmičari također nose i sljedeće:

Mobilni telefon, potpuno napunjen. Telefon bi trebao biti uključen tokom cijele utrke. 

Čašu ili posuda za vodu (na stanicama za osvježenje, na startnoj /ciljnoj liniji ili kontrolnim tačkama neće biti plastičnih čaša!).

Kapu, šešir ili maramu.

DISKVALIFIKACIJA:

Takmičar će biti diskvaifikovan ukoliko ne bude slijedio sljedeća pravila organizatora:

Ako ne prođe kroz neku kontrolnu tačku

Koristi kratice 

Baca smeće duž staze tokom utrke  

Ako ne završi utrku u roku 

Ako ne pomogne takmičaru u nevolji 

Ako uvrijedi ili uputi prijetnje osoblju/volonterima 

Ako koristi prevozna sredstva tokom utrke 

Ako odbije da ga pregleda medicinsko osoblje na stazi 

Ako odbije provjeru obavezne opreme koju vrši akreditovano osoblje na stazi 

OTKAZIVANJE utrke 

Otkazivanje zbog vremenskih prilika ili drugih neočekivanih događaja 

Zbog toga što je ovo događaj na otvorenom možemo biti primorani da ga odgodimo ili otkažemo u slučaju izuzetno loših vremenskih prilika. 

U nepredviđenim slučajevima, pogoršanja epidemiološke situacije, vremenskih prilika, zemljotresa, poplava i ekstremnih vremenskih pojava, organizator zadržava pravo da otkaže utrku ili promijeni rutu. U slučaju da se pojave preprepke koje mogu učiniti utrku neprohodnom, koristiće se alternativne rute a objašnjenje će biti dato na tehničkom sastanku prije starta. Takmičari se MORAJU strogo pridržavati pravila utrke na službeno markiranim stazama. Zbog pravila utrke, lične sigurnosti i sigurnosti ostalih takmičara te osoblja koje organizuje utrku, strogo je zabranjeno koristiti kratice i staze koje nisu markirane. Sva odstupanja od službeno markiranih staza, osim što za sobom povlače diskvalifikaciju, su nešto što takmičar čini na svoj vlastiti rizik.

Lung Run je trail utrka, s ciljem rješavanja problema, osmišljena tako da se podigne svijest o uticajima zagađenja zraka koje prouzrokuju termoelektrane na ugalj. Utrka nosi snažnu društvenu i ekološku poruku te također ima i dobrotvornu komponentu. Kao takvu, utrku pokreće pravičnost, jednakost, solidarnost, skromnost, međusobno poštovanje i poštovanje životne sredine, principi koji su ugrađeni u pravila i propise utrke.

 

Imajući gore navedeno na umu, od svih učesnika očekujemo da se ponašaju odgovorno i u duhu etike sporta i fair play-a. To znači da poštuju pravila utrke i sportske etike Vijeća Evrope, ali isto tako i aktivno učešće u održavanju principa fair play-a tokom cijelog događaja:

Fair play je definisan kao puno više od igranja s pravilima. Uključuje koncepte prijateljstva, poštovanja prema drugima i uvijek igranje u pravom duhu. Fair play se definiše kao način razmišljanja, a ne samo način ponašanja. Uključuje pitanja koja se tiču eliminacije varanja, igranja, dopinga, nasilja (fizičkog i verbalnog), seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja djece, mladih ljudi i žena, iskorištavanja, nejednakih mogućnosti, pretjerane komercijalizacije i korupcije.”

 

Učešćem u Lung Run-u, trkači se slažu sa ovdje navedenim pravilima i propisima.

 

Pravičnost i jednakost 

 

Utrka je otvorena za sve trkače starosti iznad 18 godina. 

Pravila su osmišljena na način da se primjenjuju jednako na sve na koje se to odnosi. Svi sportisti imaju jednake uslove kao i ista prava i dužnosti.

Organizatori imaju odgovornost da garantuju principe pravičnosti, da izvrše sve potrebne provjere te da svim učesnicima ponude najbolje moguće uslove za utrku.

 

Prijave 

 

Svi trkači bi se trebali prijaviti u potpunosti svjesni dužine i tehničkih karakteristika utrke te pripremljenosti, sposobnosti i vještina potrebnih za utrku formata za koju se prijavljuju. Prijavom na utrku, svaki takmičar potvrđuje da je svjestan opasnosti takmičenja u prirodi te da preuzima ličnu odgovornost za svaku povredu, nesreću ili smrt.

 

U duhu solidarnosti, učešće na utrci je također i opredjeljene da se pomogne lokalnoj zajednici vezano za društvena i ekološka pitanja. Namjeravamo da iskoristimo startnine kao donacije zajednici za podršku ciljevima utrke i startnine su nepovratne.

 

Pravila na dan utrke 

 

Vremensko ograničenje za završetak utrke na 10 km je 3,5 sata nakon starta (u 11:00 po lokalnom vremenu). Svi oni koji ne završe utrku u ovm vremenskom roku će biti diskvalifikovani.

 

Trkači moraju nositi svoje brojeve na utrci tako da su vidljivi i pričvršćeni na prednjem dijelu tijela. Iz sigurnosnih razloga, oni također moraju nositi mobilni telefon koji je stalno uključen. Naša preporuka je da trkači nose bocu vode ili hidratacijski ruksak sa najmanje jednom litrom vode i jaknu za kišu pogodnu za planinske uslove.

 

Službene oznake (markacija) za trkače će biti postavljene na odgovarajućoj udaljenosti tako da takmičari neće imati velikih problema sa orijentacijom. Korištenje GPS navigacije je dozvoljeno i preporučuje se. Međutim, GPS putanja kretanja daje približnu orijentaciju i ne isključuju praćenje službenih oznaka koje mogu biti promijenjene iz raznih razloga na dan utrke. Ukoliko bilo koji takmičar ne vidi markaciju duži period vremena, preporučljivo je da se vrati na zadnju tačku gdje je bila markacija.

 

Ukoliko se takmičar ne registruje na kontrolnoj tački i ako namjerno ide kraticama tokom utrke ili ako koristi bilo koje prijevozno sredstvo, on/ona će biti diskvalifikovan.

 

Ukoliko trkač želi da odustane od utrke iz bilo kojeg razloga, on/ona mora kontaktirati službeno lice utrke na najbližoj stanici za pomoć te ga obavijestiti kako bi bio registrovan kao takav u sistemu i kako bi mu se osiguralo sredstvo da se vrati na startnu/ciljnu liniju.  

 

Organizator zadržava pravo da promijeni rutu utrke, kontrolne tačke i vrijeme starta u bilo koje vrijeme iz objektivnih razloga.

 

Solidarnost

 

Svaki učesnik bi trebao biti u stanju da ovisi o samom sebi u gotovo svakom dijelu utrke, da se oslanja na svoju opremu, hranu i piće, pripremljenost i otpornost između kontrolnih tačaka te da bude u stanju da se prilagodi na prirodne i vremenske uslove.   

 

Međutim, solidarnost je suštinska vrijednost ovog događaja i trail trčanja i od svakog učesnika se očekuje i zahtijeva da pomogne drugim učesnicima te da mu pružanje pomoći trkačima kojima je to potrebno bude prioritet u odnosu na svoj rezultat na utrci. Neispunjavanje gore navedenoga će biti kažnjeno dodavanjem 2 sata na vrijeme završetka utrke.
Poštovanje samog sebe 

 

Trčanje, posebno trail trčanje, podrazumijeva određene rizike i izazove. Potraga za rezultatom ili zadovoljstvom, ni u kojem slučaju, ne opravdava narušavanje dobrog zdravlja. Svaki trkač će biti oprezan i neće uzimati bilo kakva doping sredstva niti će sam uzimati lijekove.

 

To isto tako znači da trkači moraju paziti da ne prekorače svoje granice u mjeri u kojoj to utiče na njihov fizički ili moralni integritet i da se ne bi trebali suzdržavati od traženja pomoći na vrijeme. Zbog toga, mi ćemo osigurati timove za medicinsku pomoć te ćemo osigurati SOS broj telefona na startnim brojevima. Uradićemo najviše što možemo da smanjimo rizike i obezbijedimo sigurno okruženje za utrku ali i trkači također moraju ostati oprezni kada je u pitanju njihova dobrobit.

 

Kako bi se smanjili neki rizici ali i osiguala najbolja njega u hitnim slučajevima, naša snažna preporuka je da svaki učesnik ima odgovarajuće zdravstveno osiguranje koje bi pokrilo troškove u slučaju fizičke povrede tokom sportskih aktivnosti u prirodi te da provjere svoje zdravlje prije utrke.     

 

Poštovanje drugih 

 

Trka se održava u okruženju koje ima svoju, veoma specifičnu kulturu i običaje i od svih učesnika očekujemo da se s poštovanjem odnose prema lokalnom stanovništvu, njihovoj kulturi i običajima te da im ne dosađuju ili ih uznemiravaju u svakodnevnom životu.

Očekujemo da će trkači, organizatori i volonteri iz mnogo različitih sredina doći da prisustvuju utrci i svi oni moraju dati sve od sebe da razumiju i prihvate svoje razlike i odnose se s poštovanjem jedni prema drugima.

Učesnici također moraju prihvatiti da svo osoblje utrke ima obaveze i ovlaštenja za obavljanje datih im zadataka u skladu sa svojim sposobnostima. Njihov posao je da realizuju ugodan i siguran događaj ali isto tako oni mogu zaustaviti utrku i isključiti takmičare za koje ocijene da nisu sposobni da nastave utrku. Učesnici ih moraju  poštovati kao i njihove odluke u svakom trenutku i nepristojno ponašanje prema osoblju utrke ili radnje koje su protivne njihovim instrukcijama će značiti diskvalifikaciju.

Svaki trkač mora također poštovati sve ljude na koje naiđe tokom trail utrke koji u isto vrijeme uživaju na otvorenom (drugi trail-trkači, planinari, biciklisti itd.).

 

Poštovanje životne sredine

 

U regiji već postoji veliki pritisak na životnu sredinu, tako da moramo dati sve od sebe da ovaj događaj učinimo u potpunosti ekološki odgovornim. Svi koji su uključeni u utrku, trkači, organizatori, partneri i prateće osobe obavezuju se da štite prirodnu ravnotežu. Zajedno, pripadnici zajednice trail trkača mogu djelovati kao ambasadori unapređenja i očuvanja prirodnog okoliša i svi oni bi se trebali ponašati na takav način. Svaki trkač mora usvojiti odgovarajuće ponašanje da svede, na najmanju moguću mjeru, svoj uticaj na teren kojim prolazi.

 

Takmičari koji trebaju baciti otpad će ga donijeti i ostaviti na sljedećoj kontrolnoj tački u vrećama određenim za otpad. Ukoliko neko bude prijavljen da baca otpad, bit će kažnjen dodavanjem 2 sata na vrijeme završetka utrke.

Priroda u regiji je vrijedna ali isto tako i krhka. Diskvalifikovat ćemo svakog ko bude prijavljen da je namjerno oštetio bogato prirodno i kulturno nasljeđe regije.

Pokušajmo da naše ponašanje bude primjer drugima i da doprinese čistoj i nezagađenoj prirodi  – za nas i za buduće generacije.

 

Pobjednici i nagrade 

 

Učesnici koji završe utrku na prva tri mjesta i u muškim i u ženskim kategorijama bit će proglašenim pobjednicima utrke. Oni će biti nagrađeni odgovarajućim medaljama i poklonima sponzora događaja.

 

Svim učesnicima će biti dodijeljene medalje za završetak utrke i diploma na kojoj će se također navesti da su bili izloženi zagađenju zraka tokom utrke.

 

Na ovom događaju ne dodjeljuju se novčane nagrade najboljim učesnicima.

 

Fotografije i video snimke 

 

Prijavom na utrku, svaki takmičar se odriče svog potraživanja na osnovu autorskih prava za fotografije u odnosu na službene fotografije ili video snimke događaja. Sve službene fotografije i video snimke događaja su vlasništvo organizatora i ne smiju se koristiti, eksploatisati i uzeti bez prethodnog odobrenja. Organizator ima pravo da koristi ove fotografije i video snimke za svoje potrebe.

 

Otkazivanje

Organizujemo utrku u izuzetnim vremenima. Nastojat ćemo osigurati da se utrka organizuje najbolje što možemo i da svi trkači učestvuju u ovom truda vrijednom doživljaju.

Međutim, zadržavamo pravo da odgodimo utrku nakon konsultacija sa relevatnim lokalnim i državnim organima vlasti u skladu sa preporučenim praksama.  

 

Ukoliko se utrka otkaže, mi ćemo donirati startnine lokalnoj zajednici za nabavku uređaja za praćenje.

 

Otkazivanje utrke ne znači da vi ne možete podržati ovaj cilj tako što ćete trčati u području u kojem stanujete a ako se to desi mi ćemo osigurati pravovremene instrukcije na koji način se može pokazati podrška.  

Bankwatch

CEE Bankwatch Network

Plaćanje i korekcija rezultata utrka
  • Organizator Bankwatch je odgovoran za točnost podataka utrke, otvaranje i zatvaranje prijava i evidenciju plaćanja naknada za utrku.
  • Ova web stranica nema pristup bankovnom računu organizatora.
  • Molimo pitajte organizatora Bankwatch izravno vezano uz plaćanja i druge informacije o utrci.
  • Bilo koja druga pitanja u vezi s rezultatima utrke treba poslati na timing@stotinka.hr
Kontakt

Web stranice: http://www.bankwatch.org

E-mail: main@bankwatch.org

Telefon: 00420 274 822 150

Adresa: Na Rozcesti 6, Praha, CZE - Czechia

Dodatni linkovi