AK Velebit 2001

BAŠKE OŠTARIJE TRAIL 2021 - Duga 27km 26.06.2021. 09:00 26.06.2021. 16:00 27 km 1500 m 1500 m Više...

Završena :: 24 prijavljeno, 19 plaćeno, 18 s brojem, 6 - REG 16 - FIN 2 - DNF

Događaj - Javno Utrka Prijavljeni natjecatelji Rezultati

„BAŠKE OŠTARIJE TRAIL 2021“ – BOŠT 2021

 

Organizator utrke; ATLETSKI KLUB VELEBIT 2001

Web:  https://www.facebook.com/events/2868227873442483?active_tab=about

Kontakt organizatora: https://www.facebook.com/AK-Velebit-2001-1804533339650167

E-mail: atletski.klub.velebit2001@gmail.com

Telefon: +38598854288 Marko Pražić,

              +38598456794 Marijan Butorac

 

Datum i vrijeme utrke; 26.06.2021.  09:00h, start i cilj kod hostela Baške Oštarije

 

UTRKE:

 1. DUGA - 27 km (1500 m ↑1500 m ↓) start 09:00 – hostel Baške Oštarije

Opis staze: Utrka starta ispred hostela u Baškim Oštarijama. Nakon 1 km asfaltne ceste utrka nastavlja poučnom stazom (makadam) s koje se nastavlja markiranom planinarskom stazom prema vrhu Ljubičko brdo (1320 m). To je prvi veliki uspon od preko 350 metara visinske razlike. Dolaskom na Ljubičko brdo otvara se predivan pogled na cijeli Velebit te prema moru i otocima. Staza dalje prolazi grebenom prema vrhu Kuk od Karline Plane. Dio oko vrha tehnički je zahtjevan, s nekoliko mjesta koja zahtijevaju oprez prilikom prolaska. Stazom se dalje spušta pored Medvjeđeg kuka, nakon čega se dolazi na  šumski put kojim se trči u pravcu sjeverozapada otprilike 1 km. Nakon 6,5 km dolazi se na prvu okrjepu gdje se duga utrka spaja s kratkom. Nakon okrjepe slijedi strmi uspon planinarskom stazom prema vrhu Kiza (1274 m). Zbog opasnosti trasa ne vodi na vrh Kiza već se neposredno prije vrha odvaja i skreće u pravcu jugozapada. Na ovom dijelu trase postoji dio koji prolazi između kukova i zahtjeva dodatni oprez. U nastavku trase izlazi se na padinu s koje se otvara pogled na Baške Oštarije i otok Pag. Strmim silaskom spušta se prema Stupačinovu, nakon čega trasa utrke skreće desno u pravcu Premužićeve staze. Na ulasku u Premužićevu stazu (10 km) slijedi druga okrjepa (u povratku četvrta okrjepa) gdje se razdvajaju duga i kratka staza. Duga utrka nastavlja Premužićevom stazom, a dolaskom na Dabarsku kosu otvara se lijep pogled na Ravni Dabar i Dabarske kukove. Spustom prema Ravnom Dabru dolazi se do planinarskog doma gdje se nalazi 3. okrjepa iznad koje se nalazi kuk Čelina. Nakon toga slijedi strmi uspon stazom iza Rujčinog kuka s kojom se dolazi na makadamsku cestu. Nakon nekoliko minuta slijedi strmi uspon prema vrhu Visibaba (1160 m). S vrha Visibabe pruža se jedan od najljepših pogleda srednjeg Velebita.  Nakon uspona na Visibabu slijedi kratki, strmi i tehnički zahtjevan spust prema Premužićevoj stazi. Dolaskom na Premužićevu stazu trasa utrke skreće oštro ulijevo i vraća prema Dabarskoj kosi odakle se istim putem (cca 3 km) lagano uspinje prema Stupačinovu. Izlaskom iz Premužićeve staze na kojoj se nalazi 4. okrjepa, slijedi skretanje desno i uspon prema Badnju (1261 m) koji predstavlja 4 uspon. Nakon Badnja staza se polagano spušta pored čuvene „Prpine Jatare“ te dalje preko Prpić polja dolazi do Kubusa (peta okrjepa). Nakon Kubusa staza nastavlja dalje u pravcu Debele kose nakon koje se dolazi na Terezijanu s kojom se trči u pravcu starta/cilja. Staza je postavljena da bude atraktivna, s pogledima od kojih zastaje dah, a istovremeno s nekoliko zahtjevnih uspona i spustova koji od trkača traže maksimalni napor. Namijenjena je dobro istreniranim i iskusnim trkačima i trkačicama kojima ovo nije prvi nastup na trailu.

https://tracedetrail.com/en/trace/trace/150484

https://www.relive.cc/view/vQvxB9wBj96

 

 1. KRATKA - 12 km (600 m ↑600 m ↓) start 09:10 - hostel Baške Oštarije

Opis staze: Utrka starta ispred hostela u Baškim Oštarijama. Kombinacijom asfaltirane ceste, markirane staze i makadamskog puta s laganim usponom trči se u pravcu Stupačinova (sjever). Nakon 2,5 km slijedi prva okrjepa gdje se staza spaja s dugom utrkom. Nakon toga slijedi najzahtjevniji dio utrke s usponom prema vrhu Kiza (1274 m). Ispod Kize staza skreće lijevo, a zbog opasnosti staza ne ide na sami vrh već se neposredno prije vrha odvaja i skreće u pravcu jugozapada. Na tom dijelu postoji dio koji prolazi između kukova i zahtjeva dodatni oprez. Nakon tog dijela izlazi se na padinu s koje se otvara pogled na Baške Oštarije i otok Pag. Strmim silaskom spušta se prema Stupačinovu, nakon čega trasa utrke skreće desno u pravcu Premužićeve staze. Na ulasku u Premužićevu stazu (6 km) slijedi druga okrjepa.  Na tom mjestu staza se uspinje prema vrhu Badanj (1261 m) s kojeg puca prelijep pogled na Baške Oštarije, okolne vrhove i otoke. Nakon Badnja staza se polagano spušta pored čuvene „Prpine Jatare“ te dalje preko Prpić polja  dolazi do Kubusa (treća okrjepa). Nakon Kubusa staza nastavlja dalje u pravcu Debele kose nakon koje se dolazi na Terezijanu s kojom se trči u pravcu starta/cilja. Staza je postavljena i zamišljena za sve neiskusne ili manje iskusne rekreativce, planinare, zaljubljenike u prirodu i Velebit. Na svim zahtjevnijim mjestima organizator će postaviti osobu koja će trkačima pomoći oko prolaska.

 

https://tracedetrail.com/en/trace/edit/150485

 https://www.relive.cc/view/vevYXwVjJyq

Startnine;

27 km – 150kn

12km – 100kn

Dječje utrke – besplatno sudjelovanje (prijave na dan utrke)*

*utrka ce biti organizirana ovisno o epidemiološkim mjerama

 

Prijava je pravovaljana od trenutka uplate startnine

Plaćanje startnine: virmanom/Internet bankarstvom do 15.06.2021. (nakon toga moguće je platiti na dan utrke na startu, ali se ne dobije startni paket)

IBAN; HR272340009111098953 4

SWIFT: PBZGHR2X

Opis plaćanja; ime i prezime natjecatelja

Model; 00

Poziv na broj; oib prijavitelja

Primatelj; Atletski klub Velebit 2001

Važno; ukoliko plaćate za više osoba molimo pošaljite email s popisom trkača za koje plaćate startninu na atletski.klub.velebit2001@gmail.com

 • za grupnu prijavu (> 10 trkača startnina se umanjuje za 20 kn po članu)

 

Podizanje startnih brojeva i startnih paketa;

Vrijeme; petak od 19.00-21.00h, na dan utrke na Baškim Oštarijama od 07.00-8.30h

 

Sadržaj startnog paketa;

 • Startni broj
 • Majica utrke - pamučna
 • Obrok nakon utrke (mesni ili vegetarijanski)
 • Osvježenje
 • Medalja za sudjelovanje (dobije se prilikom ulaska u cilj)

ORGANIZATOR ZA SVE SUDIONIKE OSIGURAVA:

 • Mjerenje vremena na cilju i kontrolnoj točki koja se nalazi na ulazu u Premužićevu stazu (kratka i duga) te mjerenje vremena na kontrolnoj točci Visibaba (duga)
 • Finišerska medalja
 • Obrok i piće nakon utrke
 • Okrjepne stanice na km: 6, 10, 15, 22, 25 i u cilju – DUGA i 2, 5, 9 - KRATKA
 • Dežurstvo HGSS-a
 • Fotografije sa staze

 

Proglašenje pobjednika; Start/cilj utrke kod Hostela na Baškim Oštarijama 15:00 za obje utrke

 

Nagrade;

 • Pehari/medalje za prva tri mjesta u Ž i M konkurenciji apsolutno za svaku utrku
 • Nagrade sponzora

 

Rezultati:

Rezultati utrke bit će objavljeni neposredno po završetku utrke na www.stotinka.hr,

 

Vremenski limiti:

Vrijeme za završetak utrke je ograničeno. Da bi natjecatelj bio uvršten u službeni poredak, utrku mora završiti unutar određenog vremenskog limita, odnosno do 16 h – DUGA i 14 h - KRATKA

Natjecatelji koji nastupaju na dugoj stazi bit će preusmjereni na kratku ukoliko na kontrolnu točku “ulaz na Premužićku” -10 km ne dođu u vremenu od 3 sata od starta.

Odustajanje:

Natjecatelji koji tijekom utrke odluče odustati moraju učiniti sljedeće:

 • na najbližoj okrijepnoj stanici o odustajanju informirati organizatora ili
 • vratiti se do starta/cilja i o odustajanju obavijestiti organizatora ili
 • o odustajanju obavijestiti organizatora putem mobitela

 

Natjecatelji će biti diskvalificirani zbog sljedećeg:

 

 • primanja pomoći od osoba koje nisu uključene u utrku ili njenu organizaciju
 • ostavljanja otpada duž staze te ugrožavanja flore i faune
 • korištenje bilo kakvih prijevoznih sredstava tijekom utrke
 • zamjene natjecateljskog broja sa drugim natjecateljem/natjecateljima
 • korištenje kratica i neoznačenih puteva te kretanje van označene staze utrke
 • ne pomaganja natjecateljima u nevolji
 • nesportskogaa ponašanja i/ili uvredljivih riječi prema drugim natjecateljima/organizatoru
 • nepoštovanja odluka od strane organizatora ili HGSS-a
 • neprimjerenih sadržaja na fotografijama/video snimkama objavljenim nakon utrke kojima se vrijeđaju drugi natjecatelji ili organizator

 

 

Prijavom na utrku natjecatelj je suglasan da organizator smije koristiti fotografije nastale za vrijeme, neposredno prije i poslije utrke za svoje interne potrebe i potrebe promocije događaja. Natjecatelj je suglasan da organizator smije koristiti njegove osobne podatke za internu komunikaciju i u promocijske svrhe organizatora.

Startni broj stavlja se na vidljivo mjesto i mora biti vidljiv tijekom cijele utrke. U protivnom plasman neće biti zabilježen. Nepoštivanje pravila za sobom povlači diskvalifikaciju natjecatelja.

Na utrci BOŠT21 - DUGA - mogu sudjelovati samo osobe s navršenih 18 godina (najkasnije na dan natjecanja).

Na utrci BOŠT21- KRATKA mogu sudjelovati osobe s navršenih 16 godina (najkasnije na dan natjecanja), u pratnji i uz potpisanu izjavu roditelja/skrbnika

Postupkom prijave na utrku, svi natjecatelji pristaju nastupati NA VLASTITU OGOVORNOST! Prijavom na utrku natjecatelj se odriče mogućnosti prenošenja odgovornosti u slučaju nezgode na organizatora utrke te potvrđuje svoje zdravstveno stanje i spremnost da završi utrku. Organizator je osigurao medicinsku zaštitu sukladno pravilima održavanja atletskih utrka.

OBVEZNA OPREMA:

 • mobitel (upaljen s napunjenom baterijom i memoriranim brojem organizatora - 098/854-288, 098/456-794)
 • bočicu ili mijeh (sa minimalno 0,5L tekućine na startu)
 • hrana (gel, energetska pločica…)
 • prva pomoć (elastični zavoj, 1 prvi zavoj, 2 komprese, flasteri)
 • zviždaljka

Preporučena oprema:

 • odjeća za zaštitu od kiše/sunce (kapa, buff…)
 • krema protiv sunca
 • astro folija

Svojom prijavom natjecatelj izjavljuje da je upoznat sa popisom OBVEZNE OPREME i PREPORUČENE OPREME, iznimno važne za njegovu osobnu sigurnost, te da se njenim nenošenjem izlaže povećanom riziku od dehidracije, nemogućnosti saniranja ozljeda, nemogućnosti poziva u pomoć, nemogućnosti pomaganja povređenim natjecateljima, nemogućnosti kontaktiranja organizatora pa čak i smrti u najgorim slučajevima.

AK Velebit 2001

Atletski klub Velebit 2001

Plaćanje i korekcija rezultata utrka
 • Organizator AK Velebit 2001 je odgovoran za točnost podataka utrke, otvaranje i zatvaranje prijava i evidenciju plaćanja naknada za utrku.
 • Ova web stranica nema pristup bankovnom računu organizatora.
 • Molimo pitajte organizatora AK Velebit 2001 izravno vezano uz plaćanja i druge informacije o utrci.
 • Bilo koja druga pitanja u vezi s rezultatima utrke treba poslati na timing@stotinka.hr
Kontakt

Web stranice: https://www.facebook.com/pages/category/Sports-Club/AK-Velebit-2001-1804533339650167/

E-mail: atletski.klub.velebit2001@gmail.com

Telefon: +38598456794

Adresa: Kaniža 6, 53000 Gospić, CRO - Croatia

Dodatni linkovi